Spørgsmål & svar vedrørende internet efter d. 1 januar 2015

 

  • Fast IP adresse

Fast IP adresse  bestillles ved at sende mail til mail@asom-net.dk. Standard prisen er 200kr i oprettelse og 30kr pr. måned incl moms

 

  • Offentlig IP adresse

Pga. europa (RIPE) løb tør for offentlige ip-adresser tilbage i 2012 kan vi ikke tilbyde alle medlemmer egen offentlig ip. Vi har kun et meget begrænset antal offentlige adresser.

Konkret betyder det at medlemmer som udgangspunkt kører via såkaldt "Carrier Grade NAT"
(http://en.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT ) eller "NAT444", hvor medlemmet har 192.168.10.x ip-adresse på indersiden af EPC3928 router, 100.64.x.x på ydersiden af EPC3928, og 100.64.x.x oversættes til en tilfældig adresse i en pulje af offentlige ip-adreser via en central NAT server.
Hvis der er behov for enten at hoste ting på egen router, eller fast ip f.eks. pga. adgang til firmavpn, så er der mulighed for at tilkøbe en "fast ip". "Fast ip" giver ikke kun adgang til en fast ip, men også en egen ip, som ikke går gennem central NAT, og derfor kan bruges til at hoste diverse ting. Det er den løsning de fleste internetudbydere med ip-mangel vælger (f.eks. også de danske fiberselskaber og andre "nye" isper som ikke har kunnet "hamstre" ip-adresser siden 90'erne). Den normale pris for fast ip er 200kr i oprettelsesgebyr og løbende 30 kr pr. måned.
 
Vi arbejder på at etablere ipv6 hvor hver modem vil få egne ip-adresser med fuld mulighed for at hoste (ipv6 er den permanente løsning på mangel på ipv4, men ipv6 haft enorm svært ved at få fodfæste. Der er dog p.t. ca. en fordobling af ipv6 trafik over 12 måneder lige nu, så det går den rigtige vej)
 
Du er velkommen til at sende mail direkte til  mail@asom-net.dk hvis du har flere spørgsmål.